Nieuws

 • Nood- Oogdouche ABS-N111V

  Deze nood- oogdouche combinatie staat klaar voor aflevering aan Strukton Worksphere. De combinatie is geheel tegen vorst beveiligd middels verwarmingslint in combinatie met buisisolatie en is voorzien van groen/wit markering waardoor de opstelling goed opvalt. Het geheel is uitgevoerd in rvs-316L en voorzien van een zelfdragende standleiding met een 1 1/4" aansluiting onderaan de achterzijde.
  De oogdouche is uitgerust met een 11kW elektrisch doorstroomtoestel welke het water verwarmt tot 30°C met een doorstroomcapaciteit van 12L/min. Omdat men grote kans loopt om in koude-shock te geraken bij het spoelen met koud water is verwarming hiervan eigenlijk een must.

 • Nooddouche met lekbak in cabine

  Voor Engie Services West BV produceerden wij deze vorst-beveiligde Nooddouche N-100GV, voorgemonteerd in de Cabine CGL met hdpe lekbak. Deze lekbak is voorzien van een GVK-vloerrooster waardoor het water eenvoudig de lekbak bereikt en afgevoerd kan worden. Omdat de cabine is afgesloten met een lamellengordijn wordt de wateroverlast in de omringende ruimte tot een minimum beperkt.
  Omdat het in deze situatie mogelijk was hebben wij het plafond van de cabine opengehouden waardoor geen overdruk wordt gecreëerd in de cabine en de lamellen tijdens het spoelen keurig gesloten blijven.

  Zowel het frame van de cabine als het leidingwerk van de nooddouche zijn uitgevoerd in rvs-316. Tevens is de nooddouche uitgerust met vorstbeveiligingslint en isolatie waardoor deze ook bij temperaturen tot -25°C operationeel blijft.

  Uiteraard zijn er talloze opties en mogelijkheden te combineren met zowel de cabine als de nooddouches. Neem contact op via info@akuutindustrial.com of +31255756279 om de mogelijkheden te bespreken!

 • Voldoet norm EN15154 voor oog- en nooddouches wel?

  Op plaatsen waar wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen zijn nood- en/of oogdouches verplicht. In Europa zijn deze voorzieningen meestal wel aanwezig en vaak voldoen ze ook prima aan de Europese Norm EN15154. Maar voldoet de norm zélf wel?
  In de norm wordt voor de watertemperatuur uit oog- en nooddouches slechts een aanbeveling afgegeven, maar omdat dit slechts advies betreft hoeven bedrijven zich hier niet aan te houden. EN15154 geeft in een bijlage het advies om de watertemperatuur warmer dan 15°C te houden en er wordt een waarschuwing gegeven voor te warm water. Bij temperaturen boven de 37°C kunnen chemische processen worden versneld en kan het spoelen van de ogen een averechts effect hebben, dus wordt geadviseerd om de watertemperatuur van oogdouches tussen 20 – 25°C te houden en van nooddouches tussen 20 – 30°C. Zoals reeds aangegeven betreft dit slechts adviezen en verplicht het bedrijven tot niets. Het gevolg is dat het regelmatig voorkomt dat personen onder een ijskoude nooddouche moeten staan of de ogen moeten spoelen met water van slechts 4°C. Vanuit het oogpunt van veiligheid is dit absoluut niet wenselijk omdat het zo goed als onmogelijk wordt gemaakt om de minimale 15 minuten spoelen te voltooien. Vaak moeten slachtoffers door collega’s onder de douche in bedwang worden gehouden omdat men het niet volhoudt en bovendien bestaat er een enorme kans op onderkoeling. Bij oogdouches geldt hetzelfde: bij 15 minuten spoelen is de kans zeer groot dat een koude-shock optreedt. Dit zou uiteraard niet mogelijk moeten zijn wanneer men zich aan de Europese norm heeft gehouden. Steeds meer bedrijven zien dit probleem in en hanteren de Amerikaanse norm ANSI Z 358.1-2004 waarin wel de eis is vastgelegd dat de watertemperatuur tussen 15,5 – 35°C dient te liggen.

  In onze ogen is het tijd voor een nieuwe versie van de 11 jaar oude NEN-EN15154!

 • Urinoirwand Dudokhuis Tata Steel

  In de Conference Room van het Dudokhuis Tata Steel IJmuiden worden hoge eisen gesteld aan de uitstraling en kwaliteit van onder meer de toiletgroepen. Hier worden tenslotte alle grote klanten ontvangen en conferenties georganiseerd door bedrijven uit de regio.
  Na +/- 25 jaar begonnen echter de rvs urinoirs met automatisch spoelsysteem te haperen en bleken reserveonderdelen speciaal gefabriceerd te moeten worden. De logische oplossing was dus om het systeem te vervangen voor een universeel systeem zoals dat op diverse plaatsen op het Tata Steel terrein al in gebruik is. Omdat we het hier over de grootste staalfabriek van Nederland hebben moet dit uiteraard ook afstralen van de voorzieningen. Daarom is gekozen voor een Geberit Duofix voorwandsysteem in combinatie met Geberit HyTronic Mambo RVS automatische bedieningspanelen met Intersan Sanset RVS urinoirs, met eroverheen een betontegel in wildverband om de robuuste uitstraling compleet te maken.
  In samenwerking met Bussen Installatietechniek hebben wij puik werk afgeleverd, dachten wij zo!

 • Oogdouche Kooksfabriek 2 Tata Steel

  De verouderde oog- en nooddouche-installaties op de Kooksfabriek 2 van Tata Steel IJmuiden dienen allemaal vervangen worden in de komende 2 jaar om aan de strenge veiligheidseisen te blijven voldoen. Het eerste nieuwe exemplaar is deze vorstvrije oogdouche-installatie van Akuut Industrial.
  Door het systeem met deksel blijft de oogdouche van binnen zoveel mogelijk schoon van de enorme omgevingsvervuiling. Door deze deksel te openen wordt direct de oogdouche geactiveerd.
  De installatie is volledig vorstvrij uitgevoerd en uitgerust met onze 11kW doorstroomverwarmer, die het water verwarmd tot 25°C om het spoelen van de ogen ook daadwerkelijk 15 minuten vol te kunnen houden.

  In de komende periode zullen wij in opdracht van Bam op deze fabriek nog twee vorstvrije oog- en nooddouche-combinaties vervangen en nog eenzelfde exemplaar zoals hier beschreven.